İHRACATIN GÖZDESİ ISPARTA KİRAZI
İlimizde özellikle Türk Kirazı namıyla ün yapmış ihracat vasfı yüksek olan meyve kalitesi ve pazarlarda aranan bir çeşit olması ve meyve özellikleri bakımından yola dayanımı çok iyi, meyve eti sert, uzun sap özelliği, çok lezzetli ve aromatik özellikleri nedeniyle 0900 Ziraat Çeşidi ağırlıklı olmak üzere Lambert, Stella, Starks Gold, Regina, Sweetheart, Cordia, Bing ve Lapins Çeşitleri üretilmektedir.
Türkiye’de 2014 yılında 790.420 dekar alanda, 445.556 ton kiraz üretimi gerçekleştirilmiştir. Isparta 2014 yılı verilerine göre 52.454 dekar alanda 21.364 ton kiraz üretimi ile Türkiye üretiminin %5 ‘i ilimizde üretilmektedir. Üretilen kirazın büyük bölümü ihraç edilmektedir.
Özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Atabey ilçelerimiz başta olmak üzere Isparta genelinde Kiraz üretimi yapılmaktadır.
Çöğür anaçlar üzerine aşılı, yaşlı ve ekonomik verimden düşmüş bahçelerin yenilenmesinde ve yeni tesis edilen bahçeler klon anaçların kullanımı ile yüksek verim ve kalite yakalanmaktadır.
19.Ulusal Kiraz-Vişne Çalışma grubu toplantısı 15-16 Haziran 2015 tarihlerinde Bakanlık Yetkilileri,18 İl Müdürlüğü,12 Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,5 Ziraat Fakültesi,3 Birlik,1 özel sektör ve Tarsim’in katılımıyla İlimizde gerçekleştirilmiştir.